Svenska English

Adrian Jones, en bred och väletablerad stråkmusiker. Violinist och violast med arrangering och komposition som specialitet. Han är klassiskt skolad men jobbar främst i sammanhang där folkmusiken står i fokus. Spelmanstraditionen har han med sig hemifrån Siljansbygden och han framträder både solo och i duos, bland annat tillsammans med Hadrian Prett. Adrian spelar lika gärna stråkkvartett som traditionell eller nyskapande folkmusik och han har en speciell förmåga att jobba med musik över genrergränserna.

Adrian jobbar med grupper som Gjallarhorn, Massivet, FAB, Bowing 9, Nord String Quartet och Susanne Rosenberg Ensemble m.fl. Han är flitigt anlitad i olika projekt med bland annat Ale Möller, Golbang och olika studiosammanhang.

Adrian är utbildad på masternivå vid institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med komposition som fördjupning. Hans musik färgas av en stark folkmusikanknytning och han har god erfarenhet av att arrangera musik. Adrian har bland annat komponerat för Nord String Quartet, Bowing 9, Irmelin, Horn Please och nu senast Nybyggnan, en saxofonkonsert för Daniel Reid tillsammans med stråkkvartett.

Adrian är också drivande i egna projekt. Det just nu aktuella Nylandsprojektet undersöker kontaktytor mellan svensk och amerikansk folkmusik. Vaerla Vaken är ett samarbete mellan det egna instrumentala bandet Massivet och vokalkvartetten Kongero.

Utöver den konstnärliga verksamheten jobbar Adrian regelbundet som pedagog, bland annat på Kungliga Musikhögskolan och på Bollnäs Folkhögskola där han ansvarar för folkmusiklinjen. Han anlitas som lärare i olika låtspelskurser och undervisar i stämspel. Adrian anlitas också för layout av noter, bland annat av Sofia Karlsson, Teater Sláva och Kraja.